Het energielabel voor woningen en de keuringsdienst voor wonen zijn twee belangrijke begrippen voor iedereen die bezig is met energiebesparing of woningverbetering. In dit blog zullen we de nodige informatie geven over deze onderwerpen en hun belang voor de woningmarkt in Nederland bespreken. We beginnen met het energielabel huis en gaan vervolgens over naar de keuringsdienst voor wonen.
Wat is een energielabel?
Het energielabel is een verplicht certificaat dat alle huiseigenaren sinds 2008 dienen te hebben wanneer ze hun huis willen verkopen of verhuren. Dit label geeft een indicatie van de energiezuinigheid van een woning en varieert van A (zeer zuinig) t/m G (zeer onzuinig). Door de invoering van het energielabel wil de overheid mensen bewustmaken van de energieprestaties van hun huis en hen stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.
Hoe wordt een energielabel bepaald?
Een gecertificeerd energieadviseur bepaalt het energielabel voor een woning door een energiescan uit te voeren. Dit houdt in dat de adviseur het huis van top tot teen inspecteert en kijkt naar zaken als de isolatie, de verwarming installatie en de ventilatie. Op basis van deze bevindingen stelt hij het energielabel vast. Na het opstellen van het label ontvangt de huiseigenaar een officieel rapport met aanbevelingen om de energiezuinigheid van zijn huis te verbeteren.
Wat is de keuringsdienst voor wonen?
De keuringsdienst voor wonen (KDW) is een onafhankelijke organisatie die consumenten helpt bij hun vragen en klachten over de kwaliteit van hun woning. De organisatie helpt mensen bijvoorbeeld bij geschillen over verborgen gebreken, achterstallig onderhoud, schade en andere problemen. De KDW onderzoekt de zaak en geeft een advies of oordeel over de kwestie. Dit advies is niet bindend, maar wordt vaak gebruikt als onderbouwing in een juridische procedure.
Hoe werkt de keuringsdienst voor wonen?
Als je een klacht hebt over je woning, kun je een aanvraag indienen bij de keuringsdienst voor wonen. Het is belangrijk om te weten dat hier kosten aan verbonden zijn. De dienstverlening van de KDW wordt namelijk niet gefinancierd door de overheid, maar door de klanten zelf. Na je aanvraag zal er een afspraak worden gemaakt voor een inspectie van je woning. Vervolgens ontvang je een advies of oordeel van de KDW over jouw klacht.
Het energielabel voor woningen en de keuringsdienst voor wonen zijn als het ware ‘tools’ die huiseigenaren kunnen gebruiken om hun woning te verbeteren en geschillen op te lossen. Door bewust te zijn van de energiezuinigheid van hun woning, kunnen huiseigenaren stappen ondernemen om deze te verbeteren en daarmee kosten besparen. De KDW kan weer een belangrijke rol spelen wanneer er een geschil ontstaat dat niet opgelost kan worden door de betrokken partijen. Wil jij meer informatie over het energielabel of de keuringsdienst voor wonen? Neem dan gerust contact op met een gecertificeerd adviseur of de KDW zelf.